Politisk aftale om Digital Services Act
Resumé
Det Europæiske Råd og Europa-Parlamentet har fredag indgået politisk aftale om "Digital Services Act", der skal gøre det mere trygt og sikkert at færdes online.
Det Europæiske Råd og Europa-Parlamentet har fredag indgået politisk aftale om "Digital Services Act", der skal gøre det mere trygt og sikkert at færdes online.
Netværket af europæiske konkurrencemyndigheder (ECN) har offentliggjort en fælles udtalelse om, hvordan konkurrencemyndighederne overordnet set vil håndhæve konkurrenceloven under krigen i Ukraine.
1. juli 2021 trådte en ny lov om urimelig handelspraksis i fødevaresektoren i kraft. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen skal håndhæve og vejlede om loven, der implementerer EU's såkaldte UTP-direktiv i dansk lovgivning. Loven har til hensigt at fjerne eller begrænse visse former for handelspraksis (såkaldt urimelig handelspraksis eller Unfair Trading Practices), i handelen mellem erhvervsdrivende. Blandt andet forbyder den købere af landbrugs- og fødevarer at benytte en række kontraktvilkår, for eksempel lange betalingsfrister og annullering af køb med kort frist. Overtrædelse af fødevarehandelsloven kan straffes med bøde. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har til opgave at håndhæve og vejlede om de nye regler. Styrelsen har udarbejdet en vejledning, som giver et overblik over reglerne samt indeholder en række konkrete eksempler på, hvem og hvad reguleringen omfatter, og hvad der udgør urimelig handelspraksis. Derudover beskriver vejledningen, hvordan man klager, hvis man som leverandør oplever at være udsat for urimelig handelspraksis. Fødevarehandelsloven regulerer samhandel mellem købere og leverandører i alle led af landbrugs- og fødevareforsyningskæden. Det vil sige både primærproducenter, fremstillingsvirksomheder, distributører og detailhandlen. Forbrugeres indkøb af landbrugs- og fødevarer er ikke omfattet af loven.
EU Kommissionen har netop oplyst, at den åbner en sag mod Google om brud på konkurrencereglerne. Sagen vedrører køb og salg af online reklame, som længe har haft de danske konkurrencemyndigheders opmærksomhed. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har været i dialog med EU Kommissionen om sagen
Det generelle effektiviseringskrav, som vandselskaber får hvert år, kan med fordel fastsættes, så det i højere grad afspejler udviklingen i produktiviteten i en konkurrencesituation. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen anbefaler, at reglerne ændres på baggrund af ny analyse.
Potentialet for at effektivisere den danske vandsektor er betydeligt, og indfrielsen af det kan styrke grøn omstilling. Det viser analysen "Vandsektorens effektiviseringspotentiale, 2020-2030 ", som klima- energi- og forsyningsministeren i januar bad Forsyningssekretariatet udarbejde.
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen etablerer "Center for Digitale Platforme", som skal styrke håndhævelsen af konkurrencereglerne over for digitale platforme. Samtidig skal centeret udarbejde analyser af platformenes adfærd for blandt andet at afdække, hvordan de påvirker konkurrencen, vækstvilkårene for mindre virksomheder og forbrugerne.
Danmark har nu tiltrådt en ny nordisk aftale om samarbejde mellem konkurrencemyndigheder. Formålet med aftalen er at styrke samarbejdet om efterforskning af konkurrencesager. Aftalen giver de nordiske konkurrencemyndigheder mulighed for at indhente oplysninger og udføre kontrolundersøgelser for hinanden. Hidtil har det kun været muligt, hvis det andet nordiske land var medlem af EU, og sagen havde samhandelspåvirkning. Også konkurrencemyndighederne i Sverige og Finland har tiltrådt aftalen. Aftalen afløser en tidligere aftale mellem Danmark, Sverige, Norge og Island om udveksling af fortrolige oplysninger. Denne aftale er fortsat gældende med Norge og Island, som endnu ikke har tiltrådt den nye aftale. Efterfølgende har alle lande tiltrådt aftalen (AUG 2020).
På baggrund af en gennemført konsultation over mulige indsatsområder inden for betalingskort, har Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen nu fastlagt hvilke områder, som styrelsen prioriterer i 2017.
Spillemyndigheden har udstedt en fornyet tilladelse til Danske Lotteri Spil, som har monopol og er datterselskab af Danske Spil. Den fornyede tilladelse imødekommer Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens konkurrencemæssige betænkeligheder i forhold til de regler, Danske Lotteri Spil tidligere var underlagt.